21/03/2014

Šefice kabineta američkih senatora podržale rad CPCD-a

Ambasada SAD u Sarajevu i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizovali su danas sastanak u prostorijama CPCD sa Maurom Keefe, šeficom kabineta senatorice SAD Jeanne Shaheen, i Laurie Rubiner, šeficom kabineta senatora SAD Richarda Blumenthala, na kojem su razmijenjena mišljenja i informacije u vezi s programom mentoRING – najuspješnijem mentorskom programu za žene u regiji, koji trenutno okuplja više stotina žena i promoviše žensku solidarnost.

TAG zene

 

Gošće su iskazale podršku ovom programu i dodatno naglasile potrebu za daljim povezivanjem i jačanjem žena. Nakon sastanka, gošće su se družile sa TAG grupom, za koje je CPCD organizovao edukaciju o vođenju političkih kampanja.

 

TAG grupa okuplja 30 mladih žena iz cijele BiH, koje se obučavaju za kvalitetnu podršku kandidatkinjama na izborima, te za uključenje u politički život BiH. Gošće i članice TAG grupe razmijenile su mišljenja i iskustva u vezi sa izazovima i položaju žena u politici u SAD i u BiH.

 

Korisni savjeti i riječi podrške dodatno su motivirali mlade žene da se aktivnije uključe u politički život BiH.

“Ova posjeta je od izuzetne važnosti za žene koje žele ući u svijet politike. Naš cilj je da žene koje se odluče aktivno uključiti u politički život ubuduće imaju podršku, jer se inače suočavaju samo sa preprekama i izazovima. Nadamo se da će predizborna kampanja ove godine dati dovoljno prostora za predstavljanje kandidatkinja, jer je dokazano da su žene u stanju donijeti promjenu, i samim time, dijelom su rješenja brojnih problema našeg društva”, kazala je direktorica CPCD Aida Daguda.

 

Zajednički zaključak je da za sve pozitivne promjene treba vremena, istrajnosti, saradnje i solidarnosti, što su žene SAD i BiH već pokazale do sada, a nastavljaju u tom pravcu i dalje.