Mentorska šetnja

U okviru inicijative „mentoRING“ CPCD je 16.11.2013. godine je organizirao manifestaciju pod nazivom Mentorska šetnja, čime se BiH pridružila grupi od 28 zemalja koje svake godine organiziraju ovakvu vrstu okupljanja žena liderica i žena simbolično obilježavajući dan solidarnosti među ženama.
Tokom šetnje učesnice su u prilici da diskutuju o raznim profesionalnim izazovima i načine njihovog prevazilaženja, te ona predstavlja svojevrsno druženje i priliku za razmjenu mišljenja.
Organiziranjem Mentorske šetnje CPCD je obilježio uspjeh svoje inicijative „MentoRING“, kojom se uspješne i sposobne žene iz svih sfera društva u BiH povezuju u aktivnu mrežu za saradnju. Globalna „Mentorska šetnja“ je bila jedna od prilika da se naglasi važnost ženskog liderstva i da se kroz mentorstvo ubrza razvoj nove generacije liderica.
“Mentorska šetnja” počela je kratkom simboličnom šetnjom po Sarajevu, na relaciji tržni centar ALTA – Hotel Bosnia, gdje se održao mali prijem za pristutne učesnice „Mentorske šetnje“. Osim učesnica inicijative “MentoRING”, u događaju će učestvovati javne ličnosti koje žele da doprinesu jačanju glasa solidarnosti i jedinstva među ženama u BiH. Poklone za učesnice je obezbijedila Američka ambasada u BiH i 50 prisutnih žena, dobilo je na dar marame sa upečatljivim obiježjem.
Prisutnima na prijemu povodom „Mentorske šetnje“, obratile su se mentorice iz inicijative „mentoRING“: Mary Ann Hennessey (Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH), Hazima Percirep (Šefica odsjeka za lokalni integrisani razvoj u Općini Novi Grad Sarajevo), koje su održale inspirativno obraćanje prisutnim ženama koje je ispraćeno glasnim aplauzom pristunih. Osim njih, pristunima se obratila i Melisa Tolja (komunikacijska ekspertica), koja je zajedno sa svojom korisnicom Samkom Puškar-Kovačević ispričala priču o uspjehu njihovog odnosa, koji je rezultirao ostvarenjem pokretanja malog biznisa. Nakon što se oficijelni program završio, 50 žena nastavilo je neformalno druženje još nekoliko sati. Mogle su se čuti teme kao što su solidarnost među ženama, razmjena poslovnih ideja, razmjena kontakata, dok su za to vrijeme, prisutne mlade žene upijale svaki razgovor svojih mentorica.