Aida Daguda – možemo sve što hoćemo!

Generacije žena u BiH su prošle trnovit put u svojoj borbi za ravnopravnost na svim poljima, a još dosta posla je pred nama. U vremenu kada nam treba poticaj za korak naprijed, snagu trebamo pronaći u sebi i ženama koje su već prošle putem kojim želimo poći. Lično sam osjetila snagu i važnost ukazane prilike koja omogućava ženska solidarnost.

Priča o mentoRING-u, mentorskom programu za žene u Bosni i Hercegovini,počela je tokommog učešća u jednom sličnom programu koji se realizira u Sjedinjenim Američkim Državama. Prije toga sam naravno osjećala nepravdu u odnosima žena-muškarac i slušala priče o neravnopravnosti na radnom mjestu i u svakodnevnom životu. Moj životni put nije bio takav da sam imala problema zbog činjenice da sam žena. Naprotiv, imala sam iznenađujuće pozitivna iskustva- dobila sam posao u međunarodnoj organizaciji IRCiako sam bila u šestom mjesecu trudnoće.U tom trenutku, moja stručnost i kompetentnost premostila je činjenicu da sam buduća majka sa obavezama.Sa ove vremenske distance, sigurna sam da je to bilo moguće samo zato jer su odluke donosile žene.

Na tragu moje želje da unaprijedim svoje poslovn vještine 2009. godine sam se prijavila za mentorski program “FORTUNE/U.S. State Department Global Women’s Partnership” preko Američke ambasade u BiH.Vijest da ću imati priliku da posjetim SAD i budem učesnica programa primila sam sa velikim oduševljenjem.

 

Taj program je bio pravo otkrovenje za mene! Prvih pet dana sam provela u Washingtonu bez trenutka slobodnog vremena. Druženje sa ženama iz cijelog svijeta otvorilo je jednu sasvim novu dimenziju o shvatanju problema i položaja žena. Iako sa različitih kontinenata, različite boje kože, izgleda, obasti u kojima radimo, godina, bile smo ISTE – jednostavno žene. Organizacija koja stoji iza cijelog programa, Vital Voices, pripremila nam je nezaboravna iskustva i susrete sa sjajnim ženama iz State Departmenta, medija, poslovnog sektora.

Najveći utisak na sve nas je ostala posjeta Bijeloj kući, i razgovor sa gospođom Hillary Clinton. Kakva je samo njena energija! Mirna, jednostavna, mudra, blistava –  prava državnica. Kao i kod nas, žene u SAD nisu dovoljno zastupljene u politici i na rukovodećim pozicijama u poslovnom sektoru. Međutim, vidjela sam kako su žene iz raznih sektora međusobno povezane, i da se te veze često i ne vide u javnosti, ali da čine moćnu mrežu. Pomislila sam kako bi sjajno bilo da i mi, žene u BiH, imamo nešto takvo!

Nakon boravka u Washingtonu, slijedilo je putovanje u Cincinnati, Ohio. Bila sam uzbuđena jer sam konačno trebala upoznati svoju mentoricu, gospođu Candace Kendle, vlasnicu i direktoricu velike farmaceutske kompanije “Kendle International”, i provesti tri sedmice sa njom. Boravak u Cincinnatiju je bio poseban doživljaj – tipični američki grad, upravo onakav kakav gledamo u filmovima cijeli život. Moja mentorica je izuzetna žena… mršava, odlučna, čeličnog pogleda i volje. Pobijedila je i rak dojke, prava inspiracija! Gospođa Kendle mi je obezbijedila tri sedmice stalnog učenja, i rada u vrhunskom poslovnom okruženju. Uvidjela sam da rad u nevladinom sektoru nije tako neuporediv sa poslovnim sektorom. Naprotiv, voditeljica ljudskih resursa, moja draga američka prijateljica Karen Crone, bila je glavna osoba koja mi je otkrila mnoge tajne uspješnih poslovih žena. Ono što svi znamo, potvrdilo se još jednom – predanost i ogromne količine rada i ljubavi prema poslu su ključ uspjeha.

Šlag na torti je bilo ponovno okupljanje učesnica programa u New Yorku, posjetile smo Google, Huffington Post, bile na svečanoj večeri pod nazivom “Najmoćnije žene SAD”… I ponovo, javlja mi se želja da i mi u Bosni i Hercegovini imamo tu žensku energiju zajedništva, kao i opredjeljenje da uradim što je u mojoj moći da širim ovu žensku energiju kad se vratim kući. Učešće u programu promijenio je moje poglede na “žensko pitanje” zauvijek. Sada vidim da se položaj žena poboljšava, možda polako, ali sigurno. Moja mama ima daleko veće slobode i prava nego njena mama, a ja gledam u moju kćerku koja raste u sasvim novu generaciju žena. Zato moramo djelovati sada i ovdje, prepoznati da mi već imamo snagu i sposobnost, a da ćemo međusobnim uvezivanjem i pomaganjem pomaknuti granice mogućeg, već sutra!

Po uzoruna FORTUNE program nastao je naš, bh. mentoRING program – jedinstven, drugačiji i tako pun posebne pozitivne energije. mentoRING je bolji i veći od svih sličnih programa u regiji, a stotine i hiljade nevjerovatnih žena u njemu svaki dan prepoznaje svoju lidersku ulogu i moć koju daje znanje i podrška drugih.Od samog početka mentoRING programa moja omiljena uzrečica je „Možemo sve što hoćemo“ – zar to ne govori dovoljno?